• pochází z České republiky
• nejdůležitější včelí produkt
• hodnotná dietetická potravina
• vhodný pro RAW stravu
Jedná se o zpravidla tmavší med, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy osahuje více fruktózy, dextrinů, flavonoidů ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu, proto je vhodný pro sportovce a těžce pracující. Má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné. Med pochází většinou z tzv. medovice - což jsou výměšky mšic, které včely na listech a jehličí stromů sbírají
Med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina a sladidlo. Včely posbírají nektar nebo medovici a jiné sladké šťávy rostlinného původu, které obohatí látkami z vlastního těla (enzymy a živočišné bílkoviny z hltanových žláz), uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med.
Obsah jednoduchých cukrů - zvláště glukozy je velmi důležitý pro organismus, protože je přímo vstřebáván sliznicí do krve. Tím dodává tělu energii okamžitě, proto se med hodí k rychlému posílení těžce pracujícího člověka, sportovce apod. Velmi rychle osvěží i jedna lžíce medu.